Nou biomarcador per al diagnòstic precoç de l’Alzheimer

Alzheimer 1Un equip del CIBERNED liderat pel Dr. Ramón Trullas, en col·laboració amb Neurologia del Clínic i de Sant Pau, han identificat un possible nou biomarcador per al diagnòstic precoç de l’Alzheimer. El diagnòstic d’aquesta malaltia ve precedit per una llarga fase pre-clínica, en la qual els familiars observem “rareses”, però que es deuen a canvis bioquímics, estructurals i funcionals del pacient, que suggereixen que la patologia comença ja molt abans que apareguin símptomes clínics de la demència.

Avui existeixen dos biomarcadors acceptats per al diagnòstic precoç. Molt sintèticament:

  1. L’acumulació de beta-amiloide en el cervell o el baix contingut de Abl-42 en el líquid cefaloraquidii
  2. L’augment de la proteïna Tau CSF (t-tau) i la tau fosforilada (P-tau).

L’absència d’aquests dos biomarcadors tranquil·litza però, pel contari, la seva presència tampoc dóna plena certesa que existeix aquesta patologia. El diagnòstic és doncs encara probabilístic i per això es requereix encara disposar d’algun símptoma clínic que ho confirmi.

El nou biomarcador identificat pel Dr. Trullas estudia la “disminució dels nivells d’ADN mitocondrial (mtDNA) circulant”, que té el gran avantatge de poder ser mesurat de forma precisa. L’alteració en la concentració de mtDNA, apareix FINS A 10 ANYS ABANS DELS SÍMPTOMES de l’Alzheimer i també precedeix als canvis de Ab1-42 abans citat, que era la primera alteració coneguda fins al moment.

S’estan realitzant més recerques per poder trobar tractaments que frenin abans aquesta alteració de mtDNA i un altre avantatge important del mesurament de l’ADN mitocondrial és que pot ser detectat amb un anàlisi amb tècniques rutinàries de PCR ( Reacció en Cadena de la Polimerasa).

Com veieu, no només ens sentim orgullosos dels nostres investigadors i, lluny d’anar retallant els seus pressupostos, mereixen tot el nostre suport, tot el reconeixement social i tot el suport econòmic que sigui necessari.

2 pensaments a “Nou biomarcador per al diagnòstic precoç de l’Alzheimer

  1. Efectivament, s’estan obtenint molts progressos gràcies a la qualitat professional dels nostres investigadors. Si els potencièssim, com en els principals països, tindríem possibilitats de millores socials i econòmiques.
    Però Espanya no es caracteritza per una bona assignació dels seus recursos econòmics. Per exemple, hem construït i seguim construint línies d’AVE que van a enlloc … i utilitzant capitals, en part aliens. Els ingressos de l’explotació, per la seva banda, no cobreixen ni la despesa del seu exigent manteniment…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *